5 Kuriózních jídel | Díl 1. FUNAZUSHI

18. 06. 2017
Když se řekne sushi, každý si představí syrové ryby, ale věděli jste, že sushi a sashimi není jen o rybách? Připravili jsme pro vás 5dílný seriál o kuriózních japonských jídlech. Díl 1. Funazushi, aneb z čeho se sushi zrodilo?

Co znamená sushi

Sushi znamená v překladu kyselá neboli octová rýže, nejdůležitější složkou tudíž není ryba, ale nadýchaná, správně ochucená rýže japonica (např. Yume Nishiki). Logicky vše, ač si myslíte, že je sushi, ale neobsahuje rýži, sushi NENÍ

Co je Sashimi

Sashimi jsou na plátky nakrájené syrové ryby. Umělecké dílo, pokud je dobře připravené. Často bývá zahrnutá do Sashimi i omeleta Tamago, list Shiso a garnish v podobě nastrouhané ředkve. Občas se ale v Japonsku setkáte i s opravdu nevšedním sashimi a dalšími jídly – 5 Kuriózních jídel.

Sashimi v obyčejné Izakayi v Tokyu, nádhera!

Sashimi v jednom Izakaya baru okolo Yura-Ku-Cho v Tokyu

Díl 1. Funazushi, aneb z čeho se sushi zrodilo

Funazushi se překládá jako fermentované sushi (druh japonského kapra). Jedná se o populární typ sushi, s nímž se dnes setkáte v Japonsku spíše na festivalech. Jak chutná?

Protože je ryba fermentovaná po 3 roky v rýži, umíte si asi představit velmi silný odér, který nevšední chuť doprovází. Zážitek lze přiblížit ke středověkému pivu – nebyl to žádný zázrak. Fermentovaným sushi to ale začalo.

V dobách, kdy neměli lidé ledničky, konzervovali jídlo nejčastěji fermentací. Nasolená ryba se zabalila do rýže, ta zfermentovala a uchovala rybu až po několik let. Zpočátku se rýže vyhazovala a ryba se konzumovala samotná. Vynalézavost generací se však dopracovala k používání rýže, která je pouze dochucená rýžovým octem, cukrem a solí.

 Funazushi, fermentované sashimi
Funazushi - fermentované sushi | hotové Funazushi po 3 letech fermentování v rýži | zdroj obrázku zde

Za Funazushi si však připlatíte.

Chcete se dozvědět o sushi víc?

Přihlaste se na Kurz sushi

Zkusili byste 3 roky fermenovanou rybu? Napište nám na facebooku.

Pokračování příště 5 Kuriózních jídel | Díl 2. BASASHI

Mohlo by vás zajímat:

Používáte na sushi správnou rýži?
Pravé wasabi? Je to jen náhražka!
Vše, co jste nevěděli o Gari

Margita Havlíková
autor článku

Košík