5 Kuriózních jídel | Díl 2. BASASHI

20. 06. 2017
Co je Sashimi jsme vysvětlili minule, ale asi netušíte, jak kuriózní a částečně kontroverzní sushi a sashimi v Japonsku vzniká. V tomto díle představíme Basashi, tedy koňské maso mnoha tváří.

Říká se, že by se člověk neměl bát zkoušet nová jídla a už vůbec ne v Japonsku (japonská kuchyně je na seznamu UNESCO), ale slyšeli jste o Basashi? Kdo neměl rád v dětství koně, harmonii s přírodou a roztomilá hříbátka na pohlednicích – už jste jedli koně? 

Co je Basashi

Basashi je totiž konina, konkrétně Sashimi ze syrového koňského masa. Japonci nemají na každém rohu sushi bary nabízející Basashi, ale pokud vyhledáváte extravagantní jídla skrývající v sobě kapku adrenalinu z neznámého, je třeba cíleně vyhledat specializované restaurace.


Sashimi z koňského masa Basashi
Basashi Sashimi, zrovna prorostlejší část zdroj: zde

Z koňského masa se připravuje i sushi, pokud tedy nevyhledáváte plátky syrového masa, můžete si je vychutnat na nadýchané rýži v nigiri.

V Japonsku jsme se zatím nikdy nesetkali s jídlem, které by nám nechutnalo. Sushi je vždy a všude skvělé a perfektně dochucené, proto vás chuťový zážitek nemine.

Proč 

Koňské maso je vyhledáváno zejména kvůli vysokému obsahu proteinů a málo tuku. Konina má v historii lidstva poměrně dlouhou tradici, jí se často v Nizozemí a i u nás ho zkoušeli zavést. Spousta Japonců je ale proti konzumaci koniny, stejně jako Češi.

Basashi zmrzlina

Tak tomu se bráníme. V Japonsku však nejde o převratnou novinku, v některých regálech najdete příchutě kuřecích křidélek, chobotnice, Ramenu a mnohých dalších.


Zmrzlina z Basashi koňského masa
Basashi zmrzlina z koňského masa zdroj: zde

Zmrzina z kaviáru Japonsko
Zmrzlina z kaviáru 

Chcete se dozvědět o sushi víc?

Přihlaste se na Kurz sushi

Zkusili byste koninu nebo vám to přijde už moc? Podělte se o váš názor na facebooku.

Nestihli jste první díl? 5 Kuriózních jídel | Díl 1. FUNAZUSHI

Pokračování příště 5 Kuriózních jídel | Díl 3. IKIZUKURI

Mohlo by vás zajímat:

Používáte na sushi správnou rýži?
Pravé wasabi? Je to jen náhražka!
Vše, co jste nevěděli o Gari

 

Autor článku
Margita Havlíková

Košík