5 Kuriózních jídel | Díl 3. IKIZUKURI
25. 06. 2017
V tomto díle vám představíme to nejčerstvější sashimi, čerstvější už neexistuje! Nevhodné pro ochránce zvířat.
5 Kuriózních jídel | Díl 3. IKIZUKURI
Co je Ikizukuri
V překladu "připraveno zaživa". Dnes se budeme věnovat poněkud kontroverznímu typu sashimi, u tohoto jídla se dají spáchat očividně ty největší zvláštnosti. A v čem to je? V čerstvosti, ale na mě až přehnané. Sashimi, jak už víme, je na plátky nakrájené syrové maso, nejčastěji z ryb, a viz tento seriál, i z jiných živočišných druhů. Ikizukuri dostanete položivé, a o to právě jde. Nevyskočí vám z talíře, ale ještě vás vnímá.
Morbidní nebo superčerstvé
Čerstvější sashimi už neexistuje. Někde připravují touto metodou žábu, sépii nebo třeba chobotnici. Ikizukuri si však dáte pouze ve specializovaných sushi barech a ne všichni Japonci ho vyhledávají.
Jak Ikizukuri vypadá
Třeba takto. Už vás snad ani nepřekvapí, že se jedná prakticky o umělecké dílo. Čerstvost vás nemine!
Ikizukuri může vypadat třeba takto a připravuje se z různých ryb. Zdroj obrázku zde
Ikizukuri oliheň je udržovaná stále při životě, zdroj
Nestihli jste předchozí díly?
5 Kuriózních jídel | Díl 1. FUNAZUSHI
5 Kuriózních jídel | Díl 2. BASASHI
V dalším dílu představíme 5 Kuriózních jídel | Díl 4. FUGU
A co si o Ikizukuri myslíte Vy? Sdílejte článek na facebooku a podělte se s námi o názor!
Autor článku
Margita Havlíková