5 Kuriózních jídel | Díl 3. IKIZUKURI

25. 06. 2017
V tomto díle vám představíme to nejčerstvější sashimi, čerstvější už neexistuje! Nevhodné pro ochránce zvířat.

5 Kuriózních jídel | Díl 3. IKIZUKURI

Co je Ikizukuri

V překladu "připraveno zaživa". Dnes se budeme věnovat poněkud kontroverznímu typu sashimi, u tohoto jídla se dají spáchat očividně ty největší zvláštnosti. A v čem to je? V čerstvosti, ale na mě až přehnané. Sashimi, jak už víme, je na plátky nakrájené syrové maso, nejčastěji z ryb, a viz tento seriál, i z jiných živočišných druhů. Ikizukuri dostanete položivé, a o to právě jde. Nevyskočí vám z talíře, ale ještě vás vnímá. 

Morbidní nebo superčerstvé

Čerstvější sashimi už neexistuje. Někde připravují touto metodou žábu, sépii nebo třeba chobotnici. Ikizukuri si však dáte pouze ve specializovaných sushi barech a ne všichni Japonci ho vyhledávají.

Jak Ikizukuri vypadá

Třeba takto. Už vás snad ani nepřekvapí, že se jedná prakticky o umělecké dílo. Čerstvost vás nemine!

Ikizukuri, sashimi připravené zaživa

Ikizukuri může vypadat třeba takto a připravuje se z různých ryb. Zdroj obrázku zde

Ikizukuri oliheň
I
kizukuri oliheň je udržovaná stále při životě, zdroj

 

Nestihli jste předchozí díly? 

5 Kuriózních jídel | Díl 1. FUNAZUSHI
5 Kuriózních jídel | Díl 2. BASASHI

V dalším dílu představíme 5 Kuriózních jídel | Díl 4. FUGU

A co si o Ikizukuri myslíte Vy? Sdílejte článek na facebooku a podělte se s námi o názor!

Autor článku
Margita Havlíková

 

 

 

 

Košík