6 zajímavostí o řase Nori

09. 10. 2017
Kvalita řasy Nori se odráží v chuti výsledného sushi, proto se za ni vyplatí připlatit. Sehnat ji ve vysoké kvalitě v běžných obchodech je prakticky nemožné. Vysvětlíme, jak poznat kvalitní Nori a čím se japonská liší od ostatních.

Temaki sushi s pravou japonskou nori

Pokud si myslíte, že řasa Nori vystavená v regálu supermarketu je automaticky z Japonska – není to tak. Mořské řasy, ať už wakame, řasa kombu či Nori řasa jsou skoro vždy z Číny nebo Korei. Proč tomu tak je a jak poznat kvalitní se dozvíte v článku.

 

  • 1. Nori se zpracovává jako papír

Nori je mořská řasa, která má v japonském jídleníčku dlouhou tradici. Nepoužívá se jen na sushi, ale například na rýžové trojhránky Onigiri, sandwiche Onigirazu, do polévek apod. Má spoustu vitaminů, bílkovin a minerálů.

Nori se pěstuje už déle jak 1300 let. Poprvé dostala svoji tenkou podobu v 18. století, kdy ji zpracovali papírovou metodou

Řasa nori roste na pobřeží Japonska
Pěstování řasy Nori. Zdroj fotografie: https://www.shun-gate.com

 

  • 2. Nori z Japonska je chutnější než čínská nebo korejská

V supermarketu, specializovaných obchodech a e-shopech prodávají japonské řasy na sushi, které jsou ve skutečnosti z Číny nebo Korei, kvůli nízké ceně. Japonská nori je kvůli vysoké kvalitě, ale taky komplikovanému dovozu, clu a daním mnohem dražší. Za to ale nesrovnatelně lahodná.

Pravá japonská nori chutná vždy skvěle v porovnání s běžně dostupnou. Má rozdílnou chuť, vůni i barvu.

Na tento fakt jsme narazili poprvé v Tokyu a rozhodli jsme se, že nebudeme jako většina sushi barů. Začali jsme si těžko dostupné suroviny dovážet přímo z Japonska. 

Do Tokya jsme se poprvé vydali hledat pátou chuť umami. Lahodnou chuť, která zůstane ještě dlouho na patře. Pro kohokoliv, kdo vaří japonská jídla je tahle zkušenost k nezaplacení. V japonské metropoli jsme navštívili několik kurzů vaření a dostali od lektorů doporučení na nejlepšího výrobce Nori ve městě. Vydali jsme se do obchodu, ochutnali všechny jejich vzorky a vybrali naše favority.

Na SUSHI days a dalších akcích proto ochutnáte pouze naši japonskou řasu. Koupíte ji ZDE.

poznáte rozdíl mezi čínskou a japonskou nori
Poznáte, která nori je z Číny, a která z Japonska?

 

  • 3. Proč je řasa občas cítit rybinou

V obchodě bohužel nemáte možnost k Nori přičichnout. V Japonsku je konkurence vysoká a tak si v každém specializovaném obchodě můžete prohlédnout a ochutnat vzorky každé od řasy. Nikdy by řasa něměla být cítit po rybině. Taková řasa je nekvalitní a nehodí se na sushi. Často rybinu ucítíte kvůli špatnému převozu na lodi, kde dojde ke styku s rybami.

Nori musí vonět svěže po trávě. Z vlastní zkušenosti vám můžeme doporučit značku čínské nori – Yama Moto Yama, která patří mezi ty lepší, ale s japonskou se pořád nemůže srovnat.

 

  • 4. Barva, chuť a vůně – jak poznat kvalitní

Pokud má nori průhledný obal, kontrolujte barvu. Nikdy nesmí být nahnědlá ani příliš světle zelená. Hnědá barva naznačuje, že Nori zoxidovala, je stará nebo má porušený obal. Taková řasa chutná opravdu hrozně. Čím tmavší tím kvalitnější.

kvalitní nori je téměř černá
Kvalitní nori poznáte podle sytě tmavé barvy. Zdroj fotografie: https://www.japantimes.co.jp

 

  • 5. Nori nedávejte nikdy do lednice

Balení Nori by mělo vždy obsahovat sáček proti vlhkosti. Správně uskladněná nori musí být rovná, lesklá a křupavá – proto ji nikdy nedávejte do lednice ani mrazáku. Nejlepší skladování je v plechové krabici. Rozdělané balení také můžete zalepit důkladně izolepou – zůstane déle čerstvá a křupavá. Nori nesmí přijít do styku s vlhkostí, protože za krátký čas zoxiduje – zhnědne a změní chuť. Jak nori správně vybrat, poznat kvalitu a porovnat chuť učíme podrobně na našem Kurzu sushi pro začátečníky. 

Prohlédněte si program kurzu ZDE, kde vysvětlujeme úskalí všech surovin na sushi.

 

  • 6. Řasu koupíte zpravidla jako čtverec

Nejčastěji nori koupíte jako čtverec – celý plát ale většinou nepoužijete. Na rolky jako hosomaki či uramaki (kalifornské rolky) vám stačí jen půlka. Celý čtverec využijete na Futomaki, kterou učíme mimo jiné na Kurzu sushi pro pokročilé.

Jakou nori kupujete vy? Komentujte na Facebooku

Mohlo by vás zajímat:

Vytrvej – buď jako Jiro!

Používáte na sushi správnou rýži?

Vše, co jste nevěděli o Gari.

 

Košík