6 zajímavostí o řase Nori

09. 10. 2017
Kvalita Nori se odrazí na chuti výsledného sushi, proto si za ni vždy radši připlaťte. Sehnat ji však ve vysoké kvalitě je opravdový oříšek. Vysvětlíme, jak poznat kvalitní Nori a čím se japonská liší od ostatních.

Temaki sushi s pravou japonskou nori

Kupujte jen kvalitní suroviny na sushi

Pokud si myslíte, že řasa Nori vystavená v regálu supermarketu je automaticky z Japonska – jste na omylu. Mořské řasy, ať už wakame, řasa kombu či Nori řasa jsou prakticky vždy z Číny nebo Korei.

  • Jak se Nori vyrábí

Nori je mořská řasa, která má v japonském jídleníčku dlouhou tradici. Nepoužívá se jen na sushi, ale například na rýžové bochánky Onigiri. Má spoustu vitaminů, bílkovin a minerálu – je to energetická, zdravá výživa.

Pravá nori se pěstuje už déle jak 1300 let, originálně na pobřežích Japonska. Poprvé dostala svoji tenkou podobu v 18. století, kdy ji zpracovali papírovou metodou

Řasa nori roste na pobřeží Japonska
Řasa nori se pěstuje na pobřeží. Zdroj fotografie: https://www.shun-gate.com

  • Proč je japonská nori nesrovnatelně lepší 

V supermarketu, specializovaných obchodech dokonce i eshopech prodávají japonské řasy na sushi, které jsou ve skutečnosti vždy z Číny nebo Korei. Proč? Kvůli nízké ceně. Japonská nori je kvůli komplikovanému dovozu mnohem dražší, ale za to nesrovnatelně lahodná.

Pokud se nemůžete přenést přes rybí zápach řasy a sushi vám nijak zvlášť nechutná, vězte, že jste ještě neochutnali pravou japonskou

Pravá japonská nori, ať už té nejnižší kvality, chutná vždy úžasně v porovnání s běžně dostupnou. Má rozdílnou chuť, vůni i barvu.

Na tento podstatný rodzíl jsme narazili v Tokyu a rozhodli jsme se jít napřed – na SUSHI days u nás ochutnáte pouze Nori z Japonska, odkud si ji necháváme dovážet, stejně jako spoustu dalších surovin, které běžně neseženete.

Mrzí nás, že většině českých sushi barů nekvalitní nori nevadí.

V Tokyu jsme hledali mimo nových chutí i dodavatele surovin. Usmálo se na nás štěstí a díky doporučení na jednom kurzu vaření jsme dostali kontakt na dokonce nejlepšího v Tokyu – začali jsme Nori prodávat i na domácí přípravu sushi na eshopu. Pravá Nori má šťavnatou, plnou chuť a je tak dobrá, že ji jíme občas i místo chipsů.

Prohlédněte si japonskou řasu ZDE.

poznáte rozdíl mezi čínskou a japonskou nori
Poznáte, která nori je z Číny, a která z Japonska?

  • Proč řasa občas smrdí rybinou

V obchodě bohužel nemáte možnost k Nori přičichnout – v Japonsku to je běžná věc. Nori, která zapáchá rybinou je nekvalitní. Často rybinu ucítíte kvůli špatnému převozu na lodi – dojde ke styku s rybami.

Nori musí vonět svěže po travinách. Z vlastní zkušenosti vám můžeme doporučit jedinou značku čínské nori – Yama Moto Yama, která patří mezi ty lepší, ale s japonskou se pořád nemůže srovnat.

  • Jak Nori vybrat?

Pokud má nori průhledný obal, kontrolujte barvu. Nikdy nesmí být nahnědlá ani průhledně zelená. Nahnědlá nori je zoxidovaná a může chutnat opravdu hrozně. Čím tmavší tím kvalitnější.

kvalitní nori je téměř černá
Kvalitní nori poznáte podle sytě tmavé barvy. Zdroj fotografie: https://www.japantimes.co.jp

  • Jak nori uskladnit 

Balení Nori by mělo vždy obsahovat polštářek proti vlhkosti. Správně uskladněná nori musí být rovná, lesklá a křupavá – proto ji nikdy neschovávejte do lednice ani mrazáku. Nejlepší skladování je v plechové krabici. Nori nesmí přijít do styku s vlhkostí, protože za krátký čas zoxiduje – zhnědne a změní chuť. Jak nori správně vybrat, poznat kvalitu a porovnat chuť se dozvíte podrobně na Kurzu sushi pro začátečníky. 

Na Kurz sushi pro začátečníky se můžete přihlásit ZDE

 

  • Proč se prodává Nori jako čtverec

Nejčastěji nori koupíte ve čtveratém tvaru – celý plát ale většinou nepoužijete. Na rolky jako hosomaki či kalifornská rolka neboli uramaki potřebujete jen půlku. Celý čtverec využijete na Futomaki, kterou učíme mimo jiné na Kurzu sushi pro pokročilé.

Na Kurz sushi pro pokročilé se můžete přihlásit ZDE.

Jakou nori kupujete vy? Zkoušeli jste někdy pravou japonskou? Komentujte na Facebooku

Mohlo by vás zajímat:

Vytrvej – buď jako Jiro!

Používáte na sushi správnou rýži?

Vše, co jste nevěděli o Gari.

 

Autor
Margita Havlíková

Košík