Avokádo: černé nebo zelené?

28. 07. 2017
Je pro vás výběr avokáda noční můra? Přečtěte si pár tipů a toto ovoce se stane vaším nejoblíbenějším.

Přinášíme tipy, jak poznat zralé avokádo a jak ho co nejdéle uchovat.

 adamovo avokádo vitaminová bomba
Avokádo je vitaminová bomba

Adamovo avokádo 

Pokud jste avokádu ještě nepřišli na chuť, problém bude v tom, že bylo nezralé. Stačí si ale osvojit dva základní tipy a avokádo se stane stejně frekventované ve vašem košíku s ovocem jako třeba jablka.

Někdy se však stane, že i když dodržíte všechny pokyny, avokádo nebude dobré. Občas je to jako sázka do loterie. 

Rozhodně však stojí za to, si ho čas od času dopřát – avokádo tvoří zhruba 20 % blahodárné tuky. Ani to není novinka na trhu, avokádo tu roste už přes 1000 let. Unikání plus je slupka, která je téměř nepropustná. To znamená, že i když se na plody používají pesticidy, nic neprojde dovnitř. Doporučuje se například na očistu jater, třeba po vydatném večírku :). 

Černé nebo zelené?

V České republice toho často ani víc na výběr nemáme. Dováží se k nám totiž nejčastěji dvě odrůdy tohoto ovoce: Hass a Fuerte. 

Jak se liší

Avokádo Hass poznáte podle bradavičnaté slupky a setkat se s ním můžete ve dvou fázích dozrávání  se zeleným a až fialovočerným. Zelené Hass není k zahození, pokud se ho chystáte použít až za pár dní. Stačí ho nechat vytažené venku (ideálně zabalené do novin), a během cca 3 dnů perfektně dozraje – ztmavne. Skvěle zralé avokádo můžete naopak schovat na pár dní do lednice a tím zpomalíte proces dozrávání.

Pokud potřebujete koupit a použít avokádo ten den, doporučujeme "Ready to eat" (RTE) avokáda, které nejčastěji objevíte jako balení po dvou. I přes obal je ale důkladně prohmatejte. Často jsou buď potlučená a vevnitř pak hnědá nebo moc tvrdá. 

2 rady, jak vybrat dobře:

  • Avokádo musí být po celém povrchu jemně měkké. Zde je potřeba si avokádo nebo balíček s nimi vzít do rukou, a zkontrolovat je po  povrchu. Často se stává, že se vám někde skoro zaboří prst. Způsobené to může být natlučením nebo přehnanou kontrolou předchozích zákazníků. Tyto místa bývají po rozkrojení hnědá, jak to známe u potlučených jablek. Hnědé fleky stačí zkrojit – už nemusí chutnat dobře.

  • Odloupněte stopku. Tak nejlépe předpovíte vnitřek. Pokud je po odloupnutí zářivě zelený až zlatavý, máte vyhráno. Můžete ale narazit i na plíseň. Jindy objevíte hnědé tečky. To znamená, že obsahuje "tvrdší vlákna", ale opět, není to pravidlo. 

 Avokádo Hass Kurz sushi pro začátečníky
Avokádo Hass používáme nejčastěji i na kurzech sushi

Odrůda Fuerte je velmi zrádná, je totiž zelená pořád. V obchodech vždy narazíte pouze na kompletně tvrdá a po rozkrojení i prakticky nepoživatelná. Při vší snaze nechat vytažené avokádo dozrát, často rovnou shnije. Fuerte avokádo, stejně jako Hass, musí být jemně měkké po celém povrchu. 

avokádo fuerte stále zelené
Odrůda Fuerte, stále zelená

Tyto tipy a mnoho dalších vždy prozrazujeme na našem Kurzu sushi pro začátečníky, kde avokádo používáme vždy. 

Oxidace avokáda

Avokádo obsahuje enzym polyfenol, který při styku s kyslíkem způsobí hnědnutí

3 tipy, jak si poradit s oxidací

  • pokapání limetou či citronem,
  • zakrytí fólií,
  • ponoření do ledové vody
  • nebo ponechání pecky uvnitř.

Žádná z metod ale nefunguje 100%. I my kapeme limetou ostošest a zakrýváme fólií. Nejlepší varianta je nechat uvnitř pecku. Pokud jste ale opravdoví milovníci avokáda, zhnědnutí vás neodradí. Celý avokádový test zde.

 Která metoda funguje proti zhnědnutí avokáda?
Která metoda funguje nejlépe proti zoxidování/zhnědnutí avokáda?


Jak kouzlíme s avokádem my se přijďte podívat na některý SUSHI day v Brně.

 rolka se smaženým avokádem v panko strouhance sushi day
Kalifornská rolka se smaženým avokádem v panko strouhance

 

Jak necháváte avokádo dozrát vy? A kde ho nejčastěji nakupujete? Komentujte a sdílejte na facebooku.

 

Bude vás také zajímat

Pravé wasabi? Je to jen náhražka
Vše, co jste nevěděli o gari
10 rozdílů sushi v Japonsku a Česku

 

Košík