Avokádo: černé nebo zelené?

28. 07. 2017
Je pro vás výběr avokáda noční můra? Přečtěte si pár tipů a toto ovoce se stane vaším nejoblíbenějším!

Je pro vás výběr avokáda noční můra a nevíte, proč ho kupovat, když je "bez chuti" a kdoví odkud? 

 adamovo avokádo vitaminová bomba
Adamovo avokádo aneb vitaminová bomba

Adamovo avokádo 

Nepřišli jste mu na chuť? Problém je z 99 % v nezralosti. Stačí si jen osvojit dvě základní rady (tvrdost a stopka), a pak se stane avokádo stejně frekventované ve vašem košíku s ovocem jako jablka.

Předem je třeba nicméně říct, že i když dodržíte všechny pokyny, avokádo může být uvnitř neuspokojivé. Občas je to loterie. Už si myslíte, že ho máte, a doma zjistíte, že je "shnilé".

Rozhodně však stojí za to, si ho čas od času dopřát, je to vitaminová bomba, tvořená z 80 % blahodárnými tuky. Nejedná se ani o žádnou novinku, avokádo tu roste už přes 1000 let. Unikání plus je slupka, která je téměř nepropustná. To znamená, že i když se na plody používají pesticidy, nic neprojde dovnitř. Doporučuje se například na očistu jater. Tak, a teď už víte, čím se spravit po výživném večírku :). 

Černé nebo zelené?

V České republice toho často ani víc na výběr nemáme. Dováží se k nám totiž nejčastěji dvě odrůdy tohoto ovoce: Hass a Fuerte. 

Tak které, Hass nebo Fuerte?

Avokádo Hass poznáte podle bradavičnaté slupky a setkat se s ním můžete ve dvou fázích dozrávání  se zeleným a až fialovočerným. Zelené Hass není úplně k zahození, pokud se ho chystáte použít až za pár dní. Dozrávání je jednoduché, stačí ho nechat vytažené, a během 3 dnů perfektně dozraje – ztmavne. Skvěle zralé avokádo můžete naopak schovat na pár dní do lednice a tím zpomalíte proces dozrávání.

Pokud potřebujete koupit zralé avokádo ihned, doporučujeme značku "Ready to eat" (RTE), kterou nejčastěji objevíte jako balení po dvou. Neusněte však na vavřínech, i tak je nevyhnutelné důkladné ohmatání. Často se setkáte s nezralými, i když mají být dokonalé, k okamžité konzumaci.

  • Avokádo musí být po celém povrchu jemně měkké. Zde je potřeba si avokádo nebo balíček s nimi vzít do rukou, a zkontrolovat je po celém povrchu v rámci možností. Stává se poměrně často, že se vám do některých míst téměř zaboří prst, a to už je samozřejmě špatně. Způsobené to může být natlučením nebo přehnanou kontrolou předchozích zákazníků. Tyto místa bývají po rozkrojení hnědá, jak to známe u potlučených jablek. Hnědý vnitřek avokáda neznamená shnilý ani zdravotně závadný, je pouze zoxidovaný, což se nicméně odrazí na chuti.

  • Druhý tip je odloupnout stopku avokáda, tak nejlépe předpovíte vnitřek. Pokud je po odstranění zářivě zelený až zlatavý, máte vyhráno. Jestliže se pod stopkou skrývá plíseň, nikdy neberte. Jindy narazíte na hnědé tečky, které budou mít "tvrdší vlákna". Koupit či nekoupit, toť loterie!

 Avokádo Hass Kurz sushi pro začátečníky
Avokádo Hass používáme nejčastěji i na kurzech sushi

Odrůda Fuerte je velmi zrádná, po celou svoji existenci je totiž zelená. V obchodech vždy narazíte pouze na kompletně tvrdá a po rozkrojení i prakticky nepoživatelná. Při vší snaze nechat vytažené avokádo dozrát, často rovnou shnije. Fuerte avokádo, stejně jako Hass, musí být jemně měkké po celém povrchu. 

avokádo fuerte stále zelené
Odrůda Fuerte, stále zelená

Tyto tipy a mnoho dalších vždy prozrazujeme na našem Kurzu sushi pro začátečníky, kde avokádo hojně využíváme. 

Oxidace avokáda - krutá realita

Avokádo obsahuje enzym polyfenol, který při styku s kyslíkem způsobí hnědnutí. Prozradíme vám 3 nejznámější metody, jak udržet avokádo stále zelené. (Potom krutou realitu): 

  • pokapání limetou či citronem,
  • zakrytí fólií,
  • ponoření do ledové vody.

Žádná z metod nefunguje :(. I my kapeme limetou ostošest a zakrýváme fólií. Nejlepší varianta, co se týče styku s kyslíkem, je nechat uvnitř pecku. Pokud jste ale opravdoví milovníci avokáda, zhnědnutí vás neodradí. Celý avokádový test zde.

 Která metoda funguje proti zhnědnutí avokáda?
Která metoda funguje nejlépe proti zoxidování/zhnědnutí avokáda?


Jak jistě víte, se zralým avokádem se dá i v sushi krásně kouzlit. Osobně je naše nejoblíbenější kalifornská rolka se smaženým avokádem v panko strouhance, kterou často připravujeme na Sushi days (nejbližší 23/9/2017 ve Food Incubatoru v Brně, odkaz na událost).

 rolka se smaženým avokádem v panko strouhance sushi day
Kalifornská rolka se smaženým avokádem v panko strouhance brzy na Sushi day!

 

Jak necháváte avokádo dozrát vy? A kde ho nejčastěji nakupujete? Komentujte a sdílejte na facebooku.

Autor článku

Margita Havlíková

 

Košík