Mluvte se svým sushi chefem

05. 01. 2018
Mezi chefem a hostem v Japonsku často vzniká loajální a přátelský vztah. Chef svého hosta časem zná a ví, co má rád. Proč by tomu tak nemohlo být i u nás?

Znát svého hosta je důležité

Japonské gastronomii a sushi jsme úplně propadli. Vedle toho, že nás to neskutečně naplňuje, vážou se s tím i určité povinnosti a závazky –  a ty bereme opravdu vážně.

Ať už jde o hygienu, čerstvé a kvalitní suroviny, které před každou akcí sháníme z různých zdrojů (některé suroviny si i pěstujeme), hon za zlepšením a posouváním se dál, je pro nás stejně důležité jako poznat svého hosta.

Jednou chceme dospět do fáze, kdy prostřednictvím sushi zlepšíme náladu. Zní to naivně a nabubřele? V Japonsku se jedná o celkem bězný jev.

sushi omakase
Sushi vám má zvednou náladu, pestrost barev vždycky potěší. 

Po náročné práci zasloužená odměna

Představte si Japonce, pracujícího 60 hodin týdně. To je mimochodem v Zemi vycházejícího slunce normální. V Japonsku se zrodil světoznámý fenomén ka-roshi, v překladu smrt z přepracování. Pro Japonce znamená ztráta práce něčím nemyslitelným, proto nezřídka končí i sebevraždou. Asi si chápete, že je pro něj práce vším – je to otázka cti.

Po náročném a dlouhém dni se Japonci touží odreagovat. Někteří proto zajdou do svého oblíbeného sushi shopu. S chefem už se dobře znají. Takovýto pravidelný zákazník dostane vždy to nejlepší. Například když má chef poslední kousek otoro (nejtučnější část tuňáka) – stálý host má přednost před nahodilým návštěvníkem baru.

japonská ulička
Stejně jako se Jiro každý den probouzí, aby odvedl práci ještě lépe než včera, podobně funguje i mnoho dalších Japonců. Jirovi ale táhne na stovku.

Řekněte, co vám chutná

Sushi chef za nějaký čas ví, jestli jeho oblíbený zákazník jí sushi rukama nebo hůlkami, kolik má rád wasabi, zda si více vychutná nejtučnější část tuňáka nebo nějakou méně tučnou rybu. Zná detaily, zná svého hosta, ví, co má rád. Moc se nám tahle idea líbí. Proto vás vyzýváme – na SUSHI days s námi mluvte.

sushi které vám chutná
Víme, že jste si oblíbili uramaki a chutná vám nigiri z vyuzeného lososa na zeleném čaji.

Řekněte narovinu, co vám naopak nechutná

Díky tomu jsme se například přesvědčili, že je tradiční sladká omeleta Tamagoyaki opravdu pro náročné a nebo už tušíme, že někomu k srdci nepřirostla miso polévka. Za to už víme, co má nejraději Míša, Markéta, Marek, Johan, Kateřina a spoustu dalších, kteří SUSHI days pravidelně navštěvují.

Připište nám svoje požadavky do objednávky a my si je pečlivě poznačíme – automaticky vyhovíme či nabídneme jinou alternativu. Jednou se nám podaří, vám nadýchanou rýží zlepšit den.

Martin sushi chef
Martin je mozek každého sushi menu.

Bude vás také zajímat

Vytrvej – buď jako Jiro
Co má společného tuňák, Tamagoyaki a Miso polévka?
Síla Unagi

Autor článku
Martin Rous

Košík