Není sushi jako sushi

19. 12. 2016
Stejně jako je italských restaurací s eidamovou pizzou, špaget se smetanovou omáčkou a kuřecím masem, tak i sushi barů, kde používají surimi, ředkev takuan z Číny nebo do rolek dávají exotické ovoce, a říkají tomu fúze.

nigiri sushi sushimarket
Často se nás na kurzech ptáte, jak poznat kvalitní sushi, jaká je cena nebo kde si ho dát

Není sushi jako sushi. 

Sushi v Česku, stejně jako v Japonsku, má mnoho podob. Je třeba rozlišovat:

  • sushi v autentické podobě,
  • sushi z fast foodů,
  • running sushi,
  • vietnamsko-japonských konceptů
  • nebo rozvozů - sushi krabičkáren.

Objednáváte si sushi na polední menu? Ochuzujete se o opravdový zážitek – tradiční pokrm si vychutnat. Poměrně často je v Česku rozhodujícím a jediným měřítkem cena a množství.

Co už nemá se sushi mnoho společného?

To, co už sushi opravdu není, najdete v super/hypermarketech. Krabičky sushi v lednici nebo mrazáku s několikadenní lhůtou trvanlivosti. 

Sushi do lednice nepatří. Nejen, že není čerstvé, ale rýže ztrácí svou správnou teplotu, konzistenci a tuhne.
Dalším faktorem ubírajícím na kvalitě je trvanlivost, kterou prodlužují stabilizátory a chemické konzervanty.

sushi krabička z lednice
Sushi z lednice ztrácí na kvalitě.

Running sushi, rozvozy, fast foody a jiné

  • kvantita převažuje nad kvalitou,
  • nesprávné postupy přípravy rýže,
  • použití nekvalitních a levných surovin,
  • rýže je příliš stlačená a bez chuti.

Running sushi často používají stroje a tvořítka na maki a nigiri – nejedná se o ruční práci.

Fast foody a bistra kombinují sushi s vietnamskou, thajskou či korejskou kuchyní, které nemají s japonskou nic společného.

Rozvozy jsou továrnou na krabičky. Produkují jednu sushi krabičku za druhou, rozváží po celém městě a připravují jich desítky naráz. Sushi se k vám nedostane v ideálním stavu.

Rozšířeným problémem je neznalost japonské kuchyně. Stejně jako je italských restaurací s eidamovou pizzou, špaget se smetanovou omáčkou a kuřecím masem, tak i sushi barů, kde používají surimi, ředkev takuan nebo do rolek dávají exotické ovoce a říkají tomu fúze. Podle zmíněných přísad v menu poznáte, že kuchař nemá mnoho zkušeností s pravou japonskou kuchyní.

8 není 6

Setkali jste se někdy s nabídkou 8 kusů hosomaki za výhodnou cenu? Ve skutečnosti je to ta samá rolka nakrájená na více kousků. Tradičně se rolky hosomaki krájí na 6 kousků nikoli na 8.

hososmaki nakrájené na 6 ks
Hosomaki se krájí na 6 kousků nikoli na 8.

Miso bez dashi není Miso

Miso polévka nemusí každému napoprvé zachutnat. Může to být ale tím, že jste dostali polévku špatně připravenou. V Miso polévce nejsmí chybět silný vývar Dashi z tuňákových hoblinek Katsuobushi.

V Japonsku se jí Miso i několikrát denně – k sushi také. Miso připravené podle tradičního receptu můžete vyzkoušet na Sushi days v Brně.

 miso
Polévka miso v Tokyu

Pokud spěcháte a máte chuť, zajděte si do fast foodu nebo si objednejte krabičku z rozvozu – splní to svůj účel. I v Japonsku to tak funguje. Nesrovnávejte však running sushi s tradičním a najděte si na kvalitní sushi čas.

Sushi si vychutnejte

Poseďte si v pěkném prostředí, nespěchejte a nechte si přinést sushi na ručně vyrobeném talíři. Vše vám odprezentujeme a vychutnáte si každý kousek s nadýchanou, správně připravenou rýží a čerstvými surovinami. Poznáte chuť umami a k sushi si vychutnáte výběrové víno či pivo. 

Zveme vás na Sushi days, do našeho sushi baru v Brně, který otevíráme jednou měsíčně. 

nigiri sushi sushimarket
Nigiri - král sushi, takto vypadá to naše

 

Kam chodíte na sushi vy? Komentujte na Facebooku.

 

Autor článku
Martin Rous

Připojené obrázky

Košík