Používáte na sushi správnou rýži?

04. 09. 2017
Ukážeme vám, z jaké rýže sushi připravovat, a kterou radši použít ke španělským ptáčkům.

používáte na sushi správnou rýži?

Zkoušíte sushi připravovat doma, ale rýže se nedaří? Při nákupu se zaměřte na odrůdu a kvalitu.

Rýže byla svého času nejluxusnější a nejdražší potravina, proto k ní přistupujte s úctou a snězte ji až do posledního zrníčka stejně jako v Japonsku.

3 základní odrůdy rýže

  1. Indica se pěstuje v Indii, Thajsku a dalších zemích. Vyznačuje se dlouhými zrny a koupíte ji běžně v obchodech jako dlouhozrnnou rýži. K tomuto typu se řadí jasmínová rýže, basmati a další.

  2. Javanica je již dlouho zakořeněná v Evropě, kde se s ní setkáte v tradičních pokrmech jako je rizoto (rýže arborio) či španělská paella.

  3. Japonica je krátkozrnná kulatá rýže (angl. short grain rice) rostoucí v Japonsku. Ostatní typy rýže Japonci donedávna vůbec nepoužívali.

indica dlouhozrnná rýže
Na sushi nepoužívejte dlouhozrnnou rýži indica ani rýži na rizoto.

Odrůd je nezměrné množství, lze je však rozřadit pod tyto hlavní kategorie. 

Rýže na sushi

Na sushi tedy používejte pouze japonicu. Ostatní druhy se strukturou na sushi nehodí – rýže na rizoto se rozvaří a indica má odlišnou chuť.

V obchodech se setkáte nejčastěji přímo s názvem "sushi rýže" (jap. shari). Sushi znamená v překladu "octová rýže", z toho důvodu je správně uvařená a dochucená rýže naprostý základ. Nenechte se proto zvyklat nízkou cenou – doporučujeme si za kvalitní rýži připlatit. 

Pravou japonskou rýži i další autentické suroviny nepořídíte v Česku. Japonicu nejčastěji seženete produkovanou z Itálie, Kalifornie nebo Číny. Osobně používáme nejraději sushi rýži právě z Itálie. Je cenově dostupná, kultivovaná přímo Japonci a kvalitou srovnatelná s japonskou

sushi rýže japonica
Na sushi používejte výhradně sushi rýži japonica. Zdroj fotografie: communitytable.parade.com

Jak rýži připravit

Doporučujeme pořídit si rýžovar, který seženete již od 400 Kč. Usnadní vám život nejen při přípravě sushi rýže, ale i všech ostatních odrůd. Rýžovar nemusíte v průběhu vaření kontrolovat, svoji práci vykoná sám. 

Tip na závěr

Naučte se poznat kvalitní sushi. Zrníčka na sobě nesmí být úplně nalepená. Zhodnoťte, zda vám rýže nepřipomíná spíš nákyp. V každém kousku by mělo být také wasabi

Jeden z nejdůležitějších znaků kvalitního sushi je mírně teplá a nadýchaná al dente rýže, která se rozpadá v puse – nesmí být příliš stlačená.

Podívejte se na obrázky níže a posuďte sami, která rýže je uvařená lépe:

špatně uvařená rýže
Takto by rýže na sushi vypadat neměla – připomíná spíše rýžový nákyp..

Takto vypadá správně uvařená sushi rýže
Sushi rýže musí být nadýchaná a jednotlivá zrníčka musí být vidět.


Jakou rýži kupujete a jak ji připravujete? Podělte se s námi o své tipy na Facebooku.

Autor 
Margita Havlíková

Košík