Onigiri trojhránky si vyrobíte doma raz dva

16. 04. 2020
Vyrobte si na svačinu rýžové trojhránky onigiri. Jsou skvělé na svačinu dětem, jako první pomoc na výletě v přírodě nebo jen tak. Onigiri je tak dobré, že ho můžete jíst prakticky kdykoliv a kdekoliv. Podívejte se, jak na to >>

Onigiri, rychlá a zábavná japonská svačina na milion způsobů

Onigiri jsou trojhránky, které se plní nejrůznějšími náplněmi. V Japonsku na ně narazíte v každém konbini (malý obchod s potravinami např. 7ELEVEN). Protože je to rychlá a chutná svačina, nechybí onigiri ani v žádném bento boxu pro děti do školy a dospělé do práce. Pokud máte dostatek trpělivosti a času, onigiri můžete ozdobit tak, aby vypadalo jako obličej. Děti to milují. Pokud je všechny nesníte, stačí zabalit onigiri do fólie a vydrží vám na druhý i třetí den v lednici.

onigiri 5 druhů náplní

Co budete potřebovat

Základem onigiri je uvařená, lehce posolená rýže. Na onigiri se sice používá sushi rýže, ale nedává se do ní ocet, takže to není sushi, jak se někdy mylně uvádí. Uvařte rýži v rýžovaru nebo hrci v poměru 1:1,2 (vody dáváme do sushi rýže jen o 20 % více než rýže). Pokud ale víte, že budete jíst onigiri i zítra, zvolte poměr např. 1:1,5. Rýže totiž v lednici ztuhne a může být trochu tvrdá. Vodu nesolte. Nechte uvařit a trochu zchlaďte v nějaké míse – třeba v tradiční hangiri

sushi rýže
Správně uvařená sushi rýže musí být na skus, nadýchaná a lesklá. 

Dále potřebujete kvalitní řasu nori, která se může a nemusí použít. Důležité je, aby chutnala opravdu dobře – i když je mírně navlhlá od rýže. Na každé onigiri vám vystačí 1/3 zcelého plátu (rozstřihnete jednoduše nůžkami).

Japonská majonéza nesmí chybět a Japonci ji milují – dávají do nich kvalitní vajíčka a taky trochu toho glutamátu, který dodá návykovou umami. Navíc s ní vylepšíte skoro každou náplň. Zbytek už je na vás. Dovnitř si prostě můžete dát cokoliv máte rádi. Na konci článku vám ukážeme 4 naše oblíbené náplně, které si můžete libovolně upravit podle chuti.

S náplní vs. bez náplně, obalené do nori vs. bez nori

Skoro všechny onigiri se plní. Existují však varianty, kdy se ingredience s rýží důkladně promíchají a ty stačí jen vytvarovat. Někdy je to jen čistá rýže, jindy rýže s kořením nebo vajíčkem. Neplněné onigiri se většinou už neobaluje do řasy nori – je prostě hezké samo o sobě. My máme nejradši, když je na onigiri řasy nori opravdu hodně a tak je skoro vždycky balíme komplet. Setkáte se však i s tenkým proužkem nori po obvodu trojhránku nebo jen malým proužkem vespod. S nori se onigiri líp jí – rýže se vám nenalepí na prsty.

V obchodech mají trojhránky důmyslně zabalené do plastikového sáčku, ve kterém je zvlášť přibalená nori. Když si balíček správně rozděláte, rovnou si onigiri obalíte do čerstvé, křupavé nori. Proto je nejlepší sníst onigiri hned.

zabalené onigiri v japonsku
V Japonsku jsme onigiri zapomněli vyfotit. Tady máte aspoň pro představu, jak vypadá většina výloh. Dost možná to jsou jen makety na ukázku.

Postup přípravy plněného onigiri

Nachystejte si misku s vodou, jednu prázdnou misku a misku se solí. Do prázdné misky si přemístěte trochu uvařené rýže, doprostřed rýže dejte tak akorát náplně a tu zakryjte přibližně stejným množstvím rýže jako naspod. Namočte si ruce, posolte si trochu dlaně, promněte je a vezměte si do rukou rýži s náplní. Prvně mírně zmáčkněte, aby se všechny ingredience spojily a lehce vytvarujte kouli. Úhel vytvoříte pravou rukou, kterou máte zohnutou do stříšky (používáte 3 prostřední prsty). Levou dlaní tvarujete spodní část.

Několikrát v ruce otočte a tvarujte, až bude trojúhelník podle vašich představ. Dávejte pozor, ať máte pořád navlhčené ruce, jinak se vám bochánek rozpadne kvůli lepivé rýži na rukou. Onigiri je nejlepší nadýchané, stejně jako sushi– když se rýže rozpadá v puse, ale naopak se nerozpadá v ruce. Tvarování je prostě trochu vyšší dívčí – snažte se netlačit moc ani málo. Svůj majstrštyk zabalte do řasy nori. Pozor vždy tou hladkou stranou ven.

tvarování onigiri
Přehněte nori z obou stran onigiri a vespod zahněte. Nechte chvíli stát, nori se přilepí.

Abyste rozeznali jednu náplň od druhé, vršek onigiri si ozdobte trochou náplně, kterou najdete i uvnitř.

1. Onigiri s tuňákem, majonézou a jarní cibulkou

Potřebujete konzervu tuňáka, japonskou majonézu, pažitku nebo jarní cibulku. Náplň smíchejte a postupujte podle návodu výše.

onigiri s tuňákem a majonézou
Stačí smíchat. Na tuňáka s majonézou narazíte v každém konbini.

2. Onigiri s pečeným lososem

Potřebujete 1 filet lososa, kousek pečicího papíru a trochu sójovky. Lososa nasolte a nechte 15 min. odpočívat. Opláchněte v ledové vodě a vysušte papírovými utěrkami. Pánvičku si vyložte kouskem pečicího papíru a rozpalte. Lososa opečte z obou stran (5 min. z jedné, 3 min. z druhé strany). Vidličkou oddělte maso od kůže a rozmačkejte (kůži do tohoto receptu nepoužívejte, pokud si ji ale už na začátku odšupinujete, můžete si udělat onigiri s křupavou kůží). Kápněte trochu sójové omáčky na dochucení. Na závěr posypte sezamem.

lososové onigiri
Lososa můžete i ogrilovat nebo upéct v troubě. Nebo ho také nemusíte tepelně upravovat vůbec. Stačí nasolit, umýt, vysušit a nakrájet.

3. Okaka onigiri

Velmi tradiční náplň. Stačí smíchat kvalitní katsuobushi (hoblinky ze sušeného tuňáka) s trochou sójovky a nechat chvilku nasáknout. To je vše.

okaka onigiri s katsuobushi
Katsuobushi jsou hoblinky sušeného a uzeného tuňáka. Prostě takové tenké rybí jerky, které se v japonské kuchyni používá skoro všude a do všeho.

4. Omurice onigiri

Rýže s míchanými vajíčkami a kořením. Připravte si míchaná vajíčka, osmažte je akorát trochu víc, než jste zvyklí. Smíchejte s rýží, přidejte sezam a můžete dochutit trochou shichimi togarashi (japonským pálivým kořením). Vytvarujte trojhránek. Nemusíte balit do řasy, ale můžete ozdobit kapkou kečupu.

omurice onigiri s míchanými vajíčky
Můžete přidat i hrášek, kupu sezamu, salát nebo bylinky.

Hodně štěstí s tvarováním a přejeme dobrou chuť! 

onigiri majstrštyk
Onigiri svačina na milion způsobů.

Pár rad na závěr

  • Onigiri je nejlepší sníst hned, dokud je řasa křupavá.
  • Ještě líp chutná s kapkou sójovky.
  • Onigiri se velmi často plní také vařenou řasou kombu v sójovce a cukru, kyselými švestkami umeboshi nebo kaviárem.
  • Než se do onigiri pustíte, řekněte Itadakimas (Dobrou chuť nebo taky Dejme se do toho!). Po jídle zase Gochisosama (Děkuji za skvělé jídlo). 
  • Pokud si dáváte onigiri druhý den z lednice, nechte ho nejprve 30 min povolit v pokojové teplotě.
  • Všechny ingredience nakoupíte na našem e-shopu
  • Pošlete tenhle článek dál, uděláte radost nám i všem, kterým se stýská po Japonsku. :)

Ať se daří! 

Margita Havlíková & Martin Rous

Košík