Ramen boom
22. 03. 2018
V poslední době je v České republice a zejména v Brně o ramenu hodně slyšet. Tato fenomenální japonská polévka si pozornost určitě zaslouží. Japonci ji natolik milují, že ramen shop v Zemi vycházejícího slunce najdete na každém kroku – tam je ramen shopů víc než poboček McDonald´s po celém světě.
Co je Ramen
Ramen je velká polévková mísa plná pšeničných nudlí (domácích), kterou doplňuje dlouze tažený vývar – klidně i hned několik vývarů. Například čerstvý, v kombinaci s den starým (kvůli konzistenci). Často se vývar vaří z vepřových kostí. Patří sem dále vajíčko na měkko, chashu - měkký vepřový bůček, často řasa nori, jarní cibulka (japonská negi) aj.
Vývarů a variant je nespočet. Liší se nejen podle japonské provincie, ale také recepturou každého kuchaře. Ramen kuchtík může zapojit fantazii, a tak mimo Japonsko neustále vznikají nové varianty. Je to mísa plná umami, která nasytí, zahřeje a pokud je dobře udělaná, tak i zaručeně zvedne náladu.
Ramen v Japonsku
Bohatou polévku si Japonci dopřávají velmi často a skutečně ji milují. Jako většina japonských pokrmů i ramen pochází původně z Číny a v Zemi vycházejícího slunce se formoval v 70. letech jako varianta japonského fastfoodu – Japonci chtěli prostě stvořit vlastní "hamburger" v japonském rychlém občerstvení. Od té doby vzniklo spoustu variant, třeba poměrně moderní tsukemen – Ramen nudle se nezalijí vývarem, ale namáčí se do samostatné misky s bohatou omáčkou. Naprostá nádhera!
Takto bohatě výraznou chuť, kterou ještě 10 minut cítíte na patře (tzv. umami), jsme ochutnali zatím jenom v Japonsku – Tsukemen.
Pokud chcete zrakem ochutnat pár bowlů, doporučujeme sledovat kanál Brian MacDuckston, který v Japonsku snědl těchto polévek stovky nebo snad i tisíce, včetně té michellinské.
Typy Ramenu
Existuje několik typů Ramenu, toto jsou ty základní:
Shoyu (醤油sójová omáčka)
Ramen, který je obvykle připravován z kuřecího vývaru, ale často obsahuje i jiné druhy masa - vepřové, hovězí, ryby – záleží na regionu. Jak napovídá název, je v něm sójová omáčka a od ní má i krásnou, světle hnědou barvu.
Shio (塩, Sůl)
Jemný, průhledný vývar, lehký, ochucený solí. Obvykle kuřecí, ale může být i vepřový.
Miso (味噌, Sójová pasta)
Kromě vývaru obsahuje i miso pastu, jeho chuť je bohatá, plná. Vznikl v Hókkaidu a často se do něj přidává i kukuřice, i když jsme slyšeli, že spíše turistům.
Tonkotsu (豚骨, Vepřová kost)
Populární v oblasti Kjúšú, dělaný z vepřových kostí. Hutnější vývar, docela kalný od vepřových kostí, často dochucený i kuřecím vývarem nebo vepřovým tukem.
Ramenů je spousta variant, klíčové jsou však pro všechny: domácí pšeničné nudle, lahodný bůček a umami - chuť, která jen tak nepomine. Zdroj: Lucky Peach.
Ztraceno v překladu
Objednat Ramen může být v Japonsku trochu oříšek. Většinou se objednává z automatů, kde si naklikáte jaký chcete typ vývaru, velikost, nudle, přísady atd. Nejčastěji jsou popisky jen v japonštině. Při troše štěstí narazíte na někoho, kdo vám pomůže.
Margita luští. Nikdo jí sice nepřišel na pomoc, ale dostali jsme i tak jídlo, z kterého jsme se posadili na zadek.
Nebojte se srkat, aneb jak se ramen jí
Obvykle dostanete hůlky a typickou čínskou lžíci na polévky. Prvně byste měli ochutnat vývar, a až pak se pustit do samotného Ramenu.
Nebojte se srkat – Ramen si tak víc užijete, protože se nudle spojí se vzduchem a navíc tak pochválíte kuchaře. Hlasitým srkáním dávate najevo svoji spokojenost.
Ramen boom v Brně
V USA, Německu (Berlíně), Anglii Ramen shopy fungují už pěkných pár let. Obrovský Ramen boom nedávno prožíval i sever – Skandinávie. Bylo jen otázkou času, kdy se tato fenomenální polévka začne usrkávat v Brně.
Skvělý Ramen se vám dostane i kousek za rakouskými hranicemi v Mochi ramen baru.
Všechno začali Eggs and noodles. Jejich sobotní Rameny, tedy takové ramenové pop-upy pořádají už druhým rokem. Díky velké vášni a Ramen posedlosti dělají pokrok mílovými kroky a Ramen chutná pokaždé lépe a lépe. Vězte, že je jejich Ramen je ten nejlepší, ale zároveň asi jediný pořádný, který Brno nabízí.
Aneta a Zuzka do toho dávají vše a zůstávají skromné. Přístup "vím, že nic nevím a chci vědět víc" je nám blízký a je blízký i těm nejlepším japonským kuchařům po celém světě. Dělají si vlastní nudle, jejich tare (vývar a přísady) je čím dál lepší, třpytí se na něm tuková očka, chashu se rozpadá v puse, přitom v talíři je celistvé a pevné, vajíčko perfektně trefené, žloutek tekutý a lahodný. Zvědaví jsme i na Ramen Brno, vypadá to, že Ramen berou vážně.
Sobotní Ramen v Panksy ♥. Photo by Johan Greven Nilsson.
Ramen filozofii jsme jinde nenašli. Bude polévka ramen v Brně nová burgerová nebo donutová mánie? Podělte se s námi o váš názor na Facebooku.
Bude vás také zajímat:
Mluvte se svým chefem
Síla Unagi
10 rozdílů sushi v Japonsku a Česku
Autor
Martin Rous