[ROZHOVOR] Paweł Trzaskowski o World SUSHI CUPu

31. 07. 2018
Paweł Trzaskowski – jediný Polák, který se dostal do hvězdné dvacítky soutěže světového renomé World SUSHI CUP, a u kterého byl Martin na stáži ve Varšavě. Pawła jsme se ptali, co bylo na šampionátu nejtěžší a co ho k sushi vlastně dovedlo.

V červenci Martin absolvoval stáž ve vyhlášeném varšavském sushi baru Mizu Warsaw. Tady totiž pracuje známý sushi chef Paweł Trzaskowski, který se jako jediný Polák dostal do hvězdné dvacítky světové soutěže World SUSHI CUP. Pawła jsme se ptali, co bylo na soutěži nejtěžší a co ho k sushi vlastně dovedlo.↓

Paweł na sushi world cup
WORLD SUSHI CUP 2017

Proč sis vybral právě sushi?

Sushi je můj životní styl, je to moje práce a vášeň. Kuchařem jsem z vlastního rozhodnutí, baví mě vařit, ale japonská kuchyně je jednou z mých nejoblíbenějších.

Jak dlouho se sushi věnuješ?

Kuchařem jsem od roku 2003. Od roku 2006 pracuji po restauracích s mezinárodní kuchyní a mezi nimi i v japonských. 

Kde všude jsi se sushi učil?

Neměl jsem přímo učitele, jestli jde o sushi. Všechno jsem se naučil sám pozorováním jiných kuchařů. Četl jsem a sledoval, co se v tomto oboru děje. Hodně jsem zkoušel, jedl a zdokonaloval receptury. Občas jsem improvizoval, až do prvního setkání s japonskými kuchaři. Všechny znalosti, které jsem za ty roky nashromáždil, jsem si urovnal na lekcích World Sushi Skills Institute a All Japan Sushi Association. K nejcennějším znalostem jsem ale dostal přímo v Japonsku, kde jsem získal certifikát Kuro Obi.

Co jsi musel udělat, aby ses dostal na World SUSHI CUP?

Účast na All Japan Sushi Association je nejlepší propustka na World SUSHI CUP. Účast na závodech například Global Sushi Challenge taky pomohla v kvalifikaci na World SUSHI CUP. Hodnotí se zkušenosti i celá karierní cesta.

Jaký byl pro tebe nejtěžší úkol v této soutěži?

World SUSHI CUP je nejobtížnější soutěž pro kuchaře z celého světa mimo Japonsko. Nejtěžší je zvládnutí stresu a časový pres. 

Každý soutěžící má odlišnou techniku přípravy a ta je také velmi různě hodnocená porotci. Hodnotí se technika, přesnost, hygiena a obecné zkušenosti. Časový limit však rozhoduje o všem.    

Máš ze závodů nějakou zajímavost?

Těchto soutěží se neúčastní Japonci. Ti mají svoje vlastní soutěže.

Účast na takové soutěži je samo o sobě obrovským úspěchem. Pro zajímavost, jak ses umístil?

Během World SUSHI CUP 2017 jsem se dostal do finálové dvacítky. Je to pro mě velký úspěch, protože jsem byl jediným Polákem v celém finále WSC 2017.

Plánuješ se soutěže v budoucnu znovu zúčastnit?

Jestli se naskytne ta možnost, určitě se zase zúčastním. V roce 2018 to už asi nezvládnu, ale v budoucnu – kdo ví? ;)

Co považuješ obecně za nejtěžší při přípravě sushi?

Důležité je všechno, ale vášeň vždycky vítězí. Kvalitu tvoříme sami – jednoduše řečeno – bez práce nejsou koláče.

Jaké je tvoje nejoblíbenější sushi? 

Mám rád styl sushi edomae a fusion. Rád se dobře najím a sushi obzvlášť :).

Pawła Trzaskowského zastihnete v sushi baru Mizu Warsaw, určitě si do Varšavy na jeho sushi zajeďte. Pawłovi moc děkujeme za nové zkušenosti, zážitky, trpělivost a recepty, které už brzy promítneme do naší nabídky. Je to neuvěřitelně nadaný a hlavně nadšený člověk pro svoji práci. Těšíme se na další setkání! 

Martin rous v mizu warsaw
Paweł a Martin v Mizu.

soutěžní sushi set na world sushi cup
Soutěžní sushi set

sushi set

Foto: Paweł Trzaskowski 

Jak se vám rozhovor líbil a máte na nás nějaké další otázky? Komentujte a sdílejte v příspěvku.

Autor článku
Margita Havlíková

Košík