Co má společného tuňák, Tamagoyaki a Miso polévka?

02. 10. 2017
Máme pro vás hádanku – jaká ingredience spojuje tyto 3 jídla: Miso polévku, tuňáka a Tamagoyaki omeletu? Uvnitř najdete i velmi užitečný recept.

Co je Umami 

Ingredience, která spojuje tyto 3 jídla se používá v Japonsku hojně. Je základem japonské kuchyně – dodá umami – pátou lahodnou chuť, vznikající přírodním glutamátem sodným, který je obsažen jen v některých surovinách. Než se dostanete k samotnému rozluštění hádanky, přečtěte si něco o miso, tamagoyaki a tuňáku:

Miso polévka

V poslední době je miso silným trendem v oblasti výživy – kvůli enzymům a vitaminům je velmi zdravé a řadí se dokonce mezi superpotraviny

Miso je pasta, připravovaná dlouhou fermentací sójových bobů, rýže a dalších přísad. Každá japonská prefektura připravuje miso jinak, proto se setkáte v Japonsku s velkou škálou barev a chutí. U nás narazíte nejčastěji na světlé miso (shiro) a tmavé (aka). 

Pokud jste Miso polévku ještě nikdy nezkoušeli, připravte se, že vám napoprvé nemusí zachutnat. Chuť je slaná, sladká i nakyslá, a protože má pasta větší hustotu než vývar, rychle klesá ke dnu – před konzumací polévku promíchejte. Nemusí zachutnat i proto, že jste dostali polévku šizenou – bez vývaru Dashi.

Připravte si poctivou Miso polévku – vše co na ni potřebujete koupíte ZDE. Recept na konci článku.

 miso polévka s houbami shimeji
Tradiční miso polévka s houbami Shimeji.

Tamagoyaki omeleta

Tamago je velmi tradiční omeleta připravovaná na speciální hranaté pánvi. Omeleta je vždy sladká. Základem jsou vajíčka, sladké rýžové víno na vaření mirin, saké, vývar a poměrně hodně cukru. Pokud se omeleta připraví se správnými surovinami, najdete v ní umami – je prostě lahodná. Někdy ji připravujeme na SUSHI days

Pokud se chcete Tamagoyaki naučit, přihlaste se na Kurz sushi pro pokročilé ZDE, kde vám dáme i obsáhlé recepty.

Tuňák

Tuňáků je spousta druhů. Protože se ale počet těch největších kusů prudce snižuje rozsáhlým rybolovem, cena tuňáka neustále stoupá. Je vyhledávaný kvůli masu, které má v Japonsku dlouhou tradici, stejně jako jeho sušená forma – Katsuobushi

Margita s hlavou tuňáka na Tsukiji
Tuňáčí hlava s Margitou na Tsukiji rybím trhu v Tokyu

Správná odpověď je Katsuobushi

Bonito flakes neboli Katsuobushi jsou hoblinky sušeného, uzeného tuňáka, které slouží zejména na výrobu silného rybího vývaru Dashi a jsou základem japonské kuchyně. Na silném vývaru stojí právě Miso polévka, tamagoyaki omeleta a spoustu japonských jídel. 

Jak se Katsuobushi vyrábí

jak se vyrábí katsuobushi
Katsuobushi fermentuje díky ušlechtilé plísni Koji, která se používá i pro sójovou omáčku či miso.

Úhádli jste? Odměňte se receptem na rybí vývar Dashi z Katsuobushi.

Nachystejte si: řasu Kombu, 40 g Katsuobushi, papírové utěrky, síto, rendlík 

Všechny potřebné suroviny si prohlédněte zde.

  1. Do 1 l studené vody vložte cca 5×5 cm opláchnuté řasy Kombu
  2. Vodu přiveďte k varu a řasu vyhoďte.
  3. Do vývaru z kombu nasypte 40 g Katsuobushi a nechte louhovat 2-3 minuty mimo plotnu.
  4. Vývar sceďte přes jemné sítko s útržkem papírové utěrky.
  5. Použité hoblinky vyhoďte.

 Dashi vývar z řasy kombu a katsuobushi bonito flakes
Právě Katsuobushi a řasa Kombu dají jídlu pátou chuť umami. Zdroj fotografie: food52.com

Věděli jste, že miso polévka bez vývaru Dashi není Miso? Chutná vám polévka? Komentujte na Facebooku.

Naučte se o Miso polévce a vývaru Dashi – přihlaste se na Kurz sushi pro pokročilé a naučíme vás ho správně používat – ZDE.

Co jsme ještě napsali:

Wasabi, co to je?
Avokádo: černé nebo zelené?
Používáte na sushi správnou rýži?

Autor článku 
Margita Havlíková

Košík