Vše, co jste nevěděli o Gari

15. 09. 2017
Určitě ho znáte – sytě růžový zázvor v plastikovém pytlíku. Poradíme, jaký zázvor neboli Gari je k sushi nejlepší, a kterému se raději vyhnout.

japonský zázvor k sushi gari

Co je Gari a jak ho jíst

Gari je zázvor naložený v rýžovém octu, cukru, soli a dalších přísadách. Slouží k neutralizaci chuťových buněk, proto ho jezte vždy před prvním soustem a mezi novými kousky sushi. Gari nikdy se sushi nekombinujte zároveň

Růžový zázvor je podvod

V obchodech se nejčastěji setkáte se sytě růžovým zázvorem. Pokud si myslíte, že v Japonsku takto vypadá, mýlíte se. Japonské gari může mít lehce růžový nádech, ale nikdy není tak výrazné. 

Růžový zázvor získávají v Japonsku tradičně z mladého zázvoru, který je tak jemný, že se dá ukrojit i lžičkou. Tenké plátky tohoto zázvoru se povaří spolu s růžovými výhonky a gari chytne světle růžovou barvu. Růžový zázvor, který si v obchodech běžně koupíte, je plný chemie a barviv. Originál v Česku neseženete.

růžový zázvor se vyrábí z výhonků bez chemie
Růžový zázvor připravený tradiční metodou je pouze lehce růžový. Zdroj fotografie: citymarket.coop

Sushi gari ze supermarketu

V obchodech se setkáte, jak s růžovým, tak i s "klasickým" bílým nakládaným zázvorem, který je však plný sladidel, éček a chutná jako mýdlo. Pokud se rozhodujete mezi bílým a růžovým, bílý má alespoň méně barviv.

Sushi zázvor v bio kvalitě

Pokud si pamatujete na zázvor z Japonska – Amazu shoga, zrušili bohužel jeho vývoz. Pátrali jsme proto po jiném, a protože chceme odebírat autentické suroviny, objevili jsme tento zázvor v Bio kvalitě od Ginger party a jsme z něho nedšení! Gari je jemně pálivé, křehké a bez chemie, zkrátka jako v Japonsku.

sushi zázvor v bio kvalitě gari bez éček
Bio gari k sushi bez konzervantů a barviv.

Prohlédněte si zázvor ZDE.

Přijďte zázvor ochutnat na některý SUSHI day v Brně.

Věděli jste, že je růžový zázvor podvod? Komentujte a sdílejte na Facebooku.

Mohlo by vás zajímat:

Wasabi, co to je?
Používáte na sushi správnou rýži?
Vytrvej – buď jako Jiro

Autor
Margita Havlíková

 

Košík