Pravé wasabi? Je to jen náhražka!

15. 01. 2017
Poznejte tvrdou realitu o wasabi v prášku nebo tubě, o němž si možná myslíte, že je to nejlepší forma, kterou můžete dostat. Vyvedeme vás z omylu a ještě přidáváme pár špeků o této pozoruhodné rostlině.

Pravé wasabi? Je to jen náhražka!

Co je wasabi

Wasabi je japonský křen, eutrema japonicum, rostlina zelené barvy, podobná křenu. Roste v Japonsku, strouhá se na speciálním struhátku ze žraločí kůže – OROSHIKI, ale až po správném nastrouhání dostane svoji štiplavost a tu správnou chuť.

Celé wasabi kouzlo trvá přibližně do 20 minut po nastrouhání, do této doby má říz. Obecně je však trochu sladší a méně pálivější než "wasabi", které k sushi běžně dostanete. 

Wasabi v Tokyu
Fotka z Tokya - Wasabi na Tsukiji - rybí trh v Tokyu

Jak se wasabi pěstuje

Wasabi roste zatím pouze v Japonsku. V Anglii a Americe se ho pokouší pěstovat. Wasabi je velmi náročná plodina na čistotu, proto ho lze pěstovat pouze v blízkosti hor, kde proudí minerální pitná voda. Úroda je jednou za dva roky, a proto je pravé wasabi velmi drahé. 

jak roste wasabi na farmě v japonsku
Wasabi roste v kamenité půdě, kterou proudí čistá horská voda.

Wasabi mimo Japonsko

Pravé wasabi se konzumuje převážně v Japonsku. V drtivé většině sushi barů se setkáte s wasabi z prášku, který se skládá z křenu, horčičných semínek a s minimálním nebo téměř žádný obsahem wasabi (okolo 0,2 %). Tato směs smíchaná s vodou je pak mnohem ostřejší než skutečné wasabi.

Protože je wasabi drahé i pro samotné Japonce, na náhražku občas narazíte i tam. 

Wasabi pasta vs. prášek

Wasabi pasta je horší varianta než wasabi prášek, je to prakticky to samé – wasabi prášek smíchaný s vodou v tubě, ale plný konzervantů. 

Ještě, že se v Anglii rozhodli wasabi pěstovat. Odebíráme totiž jediný wasab prášek, kde je obsah pravého wasabi 20 %. Konzistencí a chutí se japonskému křenu skutečně blíží a má stejné vlastnosti – pálí pouze 20 minut od smíchání s vodou.

Wasabi v sushi

Wasabi se dává přímo do sushi – dovnitř do rolek nebo na rybu u nigiri, případně se konzumuje se sashimi. Působí i jako dezinfekce – ničí škodlivé bakterie.  V Japonsku se vás většinou sushi chef zeptá, jestli je pro vás wasabi OK. Nás se ptali vždy.

Rozmíchávání wasabi v sójové omáčce

Nedoporučujeme wasabi rozmíchávat v sójové omáčce – vznikne kaše, která chuť sushi akorát přebije.

 

Objevte jediný wasabi prášek, který obsahuje 20% podíl pravého křenu a má stejné vlastnosti jako čerstvý křen.

Wasabi s 20% podílem pravého křenu
Jediný wasabi prášek, který obsahuje tak vysoký podíl pravého křenu.

Objednat wasabi ZDE.

Podívejte se na video z jedné japonské farmy

Ve většině případů, když dostanete wasabi v restauraci nebo si ho koupíte v obchodě, se jedná o podvod. Je to v podstatě klasický křen, který je obarvený na zeleno. Proč? Wasabi je velmi obtížné vypěstovat, aby vyrostlo. V podstatě je wasabi nejnáročnější rostlina na světě, která se pěstuje komerčně. Příkladem může být Daio Wasabi Farm, která je v Japonsku největší, používá pro své wasabi vodu z nedalekých alp.

Přemýšleli jste někdy o tom, že wasabi není wasabi a používáte radši tubu nebo prášek? Podělte se s námi o váš názor na Facebooku.

Přečtete si další články:

Není sushi jako sushi
Používáte na sushi správnou rýži?
Vše, co jste nevěděli o Gari


Autoři článku
Margita Havlíková
Martin Rous

Připojené obrázky

Připojená videa

Košík